Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

Ofte stilte spørsmål

Norsk Kylling

Hvem er Norsk Kylling?

Norsk Kylling er en storskala produsent av kylling basert i Midt-Norge. Norsk Kylling drifter en helintegrert verdikjede for bærekraftig produksjon av kylling.  

Hva er ECC?

European Chicken Commitment (ECC) er en standard utarbeidet av noen av verdens ledende dyrevernorganisasjoner.  

Siden 2022, har all kylling i verdikjeden vært produsert i henhold til dyrevelferdskravene i standarden. Det kommer i tillegg til eksisterende offentlige krav og bransjekrav innen dyrevelferd for fjørfe i Norge.  

Noen av kravene for å bli ECC-produsent er:  

  • Mer saktevoksende kyllingtype 

  • Spesialutviklede miljøberiklelser 

  • Bedre plass 

  • Natulig lys i fjøset 

  • Tredjepartskontroll med revisjon 

Hvor får jeg kjøpt kylling fra Norsk Kylling?

Kyllingen som produseres av Norsk Kylling selges gjennom nære samarbeidspartnere, og som forbruker finner du produktene våre på REMA 1000, Circle K, Scandic og Britannia.

Hubbard

Hva er Hubbard?

Hubbard er en kyllingtype som vokser saktere og lever lenger. Denne kyllingtypen har dokumentert bedre dyrevelferd enn standardkyllingen som er vanlig å produsere i Norge (Ross 308).  

Hubbard lever mellom 45 og 48 dager. På den tiden oppnår de en slaktevekt på 1650-1700 gram. Når kyllingen vokser saktere er den mye friskere enn ved hurtigere vekst. Det før færre kyllinger, og utfordringer som er vanlig hos hurtigvoksende kyllinger som dårlig beinhelse, hjertelidelser og sviskader, er så godt som fraværende hos Hubbard.  

Når dyrene har det bra, har bøndene det bra. En mer livlig fugl har skapt et helt annet miljø i fjøset, og bøndene forteller at de har fått en bedre arbeidshverdag etter overgangen til Hubbard. https://norsk-kylling.no/nyheter/godt-aa-vaere-produsent-i-norsk-kylling/  

Hva er forskjellen på Hubbard og standardkylling?

Den største forskjellen er at Hubbard er mer aktiv og holder seg mer frisk og rask. Hubbard har også en kroppsfasong som er mer naturlig med mindre bryst og sterkere lår. Som en følge av det beveger den seg mer i fjøset og har derfor behov for miljøberikelser som vagler, høyballer, hakkeblokker, klatrestativ og strøbad. Hubbard lever 30 % lenger og vokser 20 % saktere enn kyllingen som er vanlig å produsere i Norge, noe som bidrar til at den har en god helse og gode forutsetninger for et godt liv.  

Hvor kommer Hubbard fra?

Hubbard-kyllingen har sin opprinnelse i Frankrike.  

Dyrevelferd i Norsk Kylling

Hva mener dere med at kyllingen produsert av Norsk Kylling vokser saktere og lever lenger?

Det finnes tre kategorier kyllinger: hurtigvoksende, saktevoksende og medium saktevoksende. Kyllingtypen Norsk Kylling bruker, Hubbard, hører hjemme i den sistnevnte da den lever 30 % lenger og vokser 20 % saktere enn hurtigvoksende som er den det produseres mest av i Norge.  

Den kyllingtypen vi brukte før ble levert til slakt etter 30-32 dagers tid, mens Hubbard vil være i fjøset i 45-46 dager.  

Hva er miljøberikelser?

Hubbard er en svært aktiv kylling og har derfor behov for miljøberikelser som høyballer, hakkeblokker, klatrestativer, strøbad og vagler den kan leke med i fjøset. Siden den er aktiv, sunn og livlig utfolder den seg som en naturlig fugl ville gjort og miljøberikelser legger til rette for lek og aktivitet.  

Norsk Kylling hadde miljøberikelser før innføringen av Hubbard, men nå har vi økt mengden for å tilpasse oss Hubbard-kyllingens behov for aktivitet og stimuli.  

Hvordan vet dere at kyllingen har det bedre?

Hubbard er synlig friskere og mer aktiv enn kyllingen som er vanlig å produsere i Norge. Bøndene som har Hubbard i fjøset kan fortelle om friske og raske kyllinger som trives godt og vi ser også dette på alle velferdsparametere. Hubbard lever lenger og vokser saktere enn kyllingen som er vanlig å produsere i Norge, noe som har stor innvirkning på kyllingens velferd og helse.  

Halalproduksjon i Norsk Kylling

Hvorfor starter Norsk Kylling med halalproduksjon?

Som en stor aktør i det norske kyllingmarkedet, er det et mål for oss å gjøre kylling med bedre dyrevelferd tilgjengelig for flere. Når vi nå er sertifisert til å utvide med en egen halalproduksjon, kan vi også tilby ECC-sertifisert kylling til en større del av befolkningen. 

I dag er det et begrenset utvalg av prosessert halalkylling, og vi ønsker å bidra til å styrke dette tilbudet sammen med REMA 1000. 

Hvilke tilpasninger er gjort for å bli godkjent som halalprodusent?

Det å bli godkjent som halalprodusent er en lang og omfattende prosess, der Islamsk Råd Norge gjør en grundig vurdering av forholdene både ved slakting og foredling.  

Halalprosedyren stiller blant annet krav om en adskilt produksjon og lagring, og til at godkjente produksjonsmedarbeidere velsigner og kontrollerer kyllingene før de slaktes. 

Kan halalproduksjon påvirke kvaliteten på kyllingen?

Nei, halalproduksjonen vil fortsatt ha den samme kvaliteten som alle de andre produktene vi produserer. 

Kan halalproduksjon påvirke dyrevelferden?

Halal-sertifiseringen påvirker ikke de strenge kravene Norsk Kylling har til dyrevelferd. Kyllingene blir tatt imot som før, og går gjennom samme bedøvingsmetode før de slaktes. 

Hva er forskjellen på halalslaktet og ikke halal?

Halalprosedyren stiller blant annet krav om en adskilt produksjon og lagring, og til at godkjente produksjonsmedarbeidere velsigner og kontrollerer kyllingene før de slaktes. 

Vil all kylling fra Norsk Kylling være halal?

Nei, produksjonen av halalkylling vil være adskilt fra Norsk Kylling sin vanlige produksjon, og den vil alltid være merket halal. Produksjonen foregår på egne tidspunkt, og vil etter planen få et adskilt varemerke. Halalproduktene blir tydelig merket.  

Hvordan vet jeg at jeg spiser halal/ikke halal?

Halalproduktene blir tydelig merket. 

Vil Solvinge- og Stangeproduktene bli halalkylling?

Solvingeproduktene og Stangeproduksjonen som Norsk Kylling leverer til REMA 1000, eller kylling som vi leverer til andre kunder, vil produseres på samme måte som før og blir ikke halalslaktet. 

Når starter Norsk Kylling med halalproduksjon?

Produksjonen starter opp så fort den praktiske tilretteleggingen i produksjonen er på plass. Vi skal nå inn i en rekrutteringsprosess, og skal gjøre noen tilpasninger i anlegget på Orkanger. 

Hvor får jeg kjøpt halalkylling fra Norsk Kylling?

Produktutvalget blir i første omgang hel kylling, som Norsk Kylling selger videre til underleverandører som foredler og pakker halalkyllingen ut til sluttkunden. Halalproduksjonen blir godt merket. 

Sammen med REMA 1000 har vi som mål å få på plass et eget varemerke for halalkylling, slik at vi også kan tilby oppskåret og prosessert halalkylling. Dette tar det litt tid å jobbe med, og vi kommer med mer informasjon når vi vet når dette er klart for salg i butikk. 

Vi har ikke planlagt å endre Stange- eller Solvingeproduksjonen, så den fortsetter som før og blir ikke påvirket av den adskilte halalproduksjonen. 

Fôr

Hva fôres Norsk Kylling sine kyllinger med?

(Gjelder Norsk Kylling, ikke Stangekylling): Kyllingene lever utelukkende på kraftfôr. Det er tre leverandører av kraftfôr til kylling i vårt distrikt: Felleskjøpet, Fiskå Mølle og Norgesfôr. Kyllingene får et startfôr som er svært små pellets og lett fordøyelig fra dag 1 til ca. dag 10. Fra dag 10 til 2 dager før slakt får de et «vekstfôr», som er nøye balansert for å sikre riktig vekst. Startfôret og Vekstfôret inneholder koksidiostatika, som forebygger en parasittsykdom kalt koksidiose (som gir tarmsykdom og diaré). De to siste dagene før slakt går kyllingene på et sluttfôr, som ikke inneholder koksidiostatika. 

Inneholder fôret Norsk Kylling bruker soya?

Alle Stangekyllingene fôres nå med soyafritt fôr, men det inngår fortsatt noe soya i fôret til Solvingekyllingene. Innen 2030 skal fôret Norsk Kylling bruker være helt uten soya. Siden 2019 er andelen soya redusert fra over 20 til 13 prosent. Norsk Kylling jobber målrettet med å finne lokalproduserte og mer klimavennlige fôrråvarer, og vi har 12 pågående forskningsprosjekt på dette området. Målet er å finne gode proteinkilder som ellers ikke ville blitt brukt som mat til mennesker.