Gå til hovedinnholdet Gå til menyen
18.januar 2024

Derfor skal du velge en kylling som vokser saktere

Siden 2017 har Norsk Kylling kun benyttet en kyllingtype som vokser saktere, og har med overgangen fra en hurtigvoksende kyllingtype oppnådd dokumentert bedre dyrevelferd. 

Er friskere og får utøve mer av sin naturlige adferd 

Både norske og internasjonale studier viser at kyllinger som vokser saktere er friskere, leker mer, og utøver mer av sin naturlige atferd, enn hurtigvoksende kyllinger. Når hurtigvoksende kyllinger er avlet for rask vekst, har de en altfor rask utvikling der hjertet ikke klarer å henge med på behovet til musklene og kroppen ellers. Det fører til at mange kyllinger lider unødvendig, blir syke eller dør, og ikke kan brukes som mat. 

Eneste i Norge med ECC-sertifisert kylling  

Norsk Kylling er også Norges eneste, og verdens første, ECC-sertifiserte storskalaprodusent av kylling. ECC (European Chicken Commitment) er en standard utarbeidet 37 ledende dyrevernorganisasjoner, blant annet Anima og Compassion in World Farming (CiWF). 

Siden 2022, har all vår kylling vært produsert i henhold til dyrevelferdskravene i ECC-standarden. I tillegg til å bruke en kylling som vokser saktere, er kravene i den at kyllingene skal ha bedre plass i fjøs, spesialutviklede leker eller andre tiltak som bidrar til aktivitet, naturlig lys, og en tredjeparts kontroll og revisjon av arbeidet vårt.  

Det kommer i tillegg til eksisterende offentlige krav og bransjekrav innen dyrevelferd for fjørfe i Norge. 

Et verdivalg 

Selv om det er mange ting som påvirker dyrevelferden til kyllingene, er det slik vi ser det umulig å komme utenom kyllingtypen vi bruker. For Norsk Kylling er derfor valg av kyllingtype et verdivalg – vi tror på ansvarlig og bærekraftig matproduksjon. Med bruk av en kylling som vokser saktere har vi en mer vital fugl med høyere vekt, og bruker vi nå 3 millioner færre kyllinger per år for å produsere samme mengde kjøtt som før. Tenk på hva dette utgjør for dyrevelferd og matsvinn i norsk matproduksjon. 

Spis med god samvittighet 

Velger du kylling produsert av Norsk Kylling, kan du være sikker på at vi bare bruker en kylling som vokser saktere, og at vi tar ansvar for bonden, miljøet og dyrevelferden. Slik kan både du og kundene dine spise kylling med ekstra god samvittighet.